Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Így születnek a családi ház tervek

Így születnek a családi ház tervek

Egy történet saját megbízásaim közül. Olvassa el, hasznos lehet Önnek is, ha építkezés előtt áll!

Példa az építész tervező munkásságából

Egy fiatal, két kisgyermekes házaspár engem bízott meg leendő otthonuk építész terveinek elkészítésével, közös ismerősünk ajánlása révén.

Megismertem a párt, nagyon szimpatikus, kedves emberek. Az úr halk szavú, csendes fiatalember, olyan típus, aki sokat morfondírozik, mielőtt döntést hoz. Felesége kedves, mosolygós hölgy. Két kiskorú gyermekük van, találkozásunk időpontjában a harmadik gyermek vállalásának elején voltak.

Mivel azt tapasztaltam, hogy nehezebben nyílnak meg, felajánlottam, hogy elmegyek hozzájuk a lakásukba, otthoni környezetükben talán közlékenyebbek lesznek, esetleg körülnézve megtapasztalhatom szokásaikat, saját szememmel is felmérhetem igényeiket. Tapasztalatom szerint ez nagyon fontos. Mindig igyekszem megrendelőimet a lehető legjobban megismerni, személyiségüket, igényeiket, életmódjukat. Minél több információ jut el hozzám, annál jobban igényeikre tudom szabni a házat.

Nos, szépen bejött a szándékom, otthoni, saját környezetükben több alkalommal is jót tudtunk beszélgetni. Nem volt nehéz, szimpatikusak voltunk egymásnak, hasonló korú gyerekeink vannak, szóval volt közös indító téma is. Szépen eljutott hozzám a megfelelő mennyiségű információ.

A megvásárolt telek alkalmas volt elképzeléseik megvalósítására. Kis település Székesfehérvárhoz közel, faluszéli utca, viszonylag új telepítésű családi házakkal. Kimentem, körülnéztem az üres telken, megnéztem a lakókörnyezetet, mi illik ide, van-e egyáltalán olyan épület, amelyhez építészeti szempontból alkalmazkodni lehet. A meghatározó elem az volt, hogy a telek mögött beépítetlen, természetes, erdőfoltokkal tarkított, dimbes-dombos vidék terül el. A telek magasabban van, így a szép tájképre igazán jó kilátás nyílik. Ebből az alapvetésből indultam ki: a csodás panoráma a fedett teraszról a munka utáni megfáradt estéken és délutánokon a nyugodt otthoni pihenést, regenerálódást fogja segíteni, mely az egyik fontosabb építtetői igény volt.

Kielemeztem az országos építési szabályzókat és a helyi településrendezési eszközöket, felvettem a kapcsolatot a helyi építéshatósági ügyintéző hölggyel, akit jól ismerek, jó néhány családi ház tervemet engedélyezte már a korábbiakban.

Az építtetői igények között szerepelt, hogy az ingatlan egyszintes családi ház legyen, igazi otthon, ami a bővülő család élethelyzetét tökéletesen kiszolgálja. Két hálószobát akartak a gyerekeknek, egy nagyobbat a két egynemű gyermeknek, és egy kisebbet a harmadiknak, saját fürdőt nekik, valamint a hálókhoz csatolt gardróbrészt, a sok holmi elpakolására. Érdekes, hogy a gyerekgardrób igénye így konkrétan nem fogalmazódott meg bennük, csak zavarta őket a jelenlegi lakásuk nappalijában a sok gyerekholmi. A ház gyermekbirodalmához kapcsolódóan (de a nappalihoz közel, az egyszerű elpakolás jegyében) javasoltam a közös gyerekgardróbot, ahol minden játéknak és egyébnek saját helye van, mire az édesanya azonnal rávágta, hogy ez kell!

A gyerekek fürdőszobáját illetően az átlagosnál enyhén nagyobb méretet ajánlottam, hogy a mosás és ruhaszárítás megoldható legyen a helyiségben, a gyerekek úgyis itt vetkőznek le este és hagyják a ruhájukat, legalább nem kell összevadászni a holmikat. Itt is hasonló, azonnali „anyai támogatást” élveztem. A szülők a gyerekektől különálló hálószobát kértek, saját gardróbbal és fürdővel. Ezt sikerült megoldanom úgy, hogy a két elkülönült intim teret a közös élettér, a nappali kösse össze. E nappaliból nyílik a nagy fedett terasz, ahonnan szép kilátás tárul elénk a telket övező természetes környezetre. A konyhát a nappalihoz kapcsolódóan helyeztem el, de szeparálható kialakítással, mivel az otthoni főzés gyakori, és az ezzel járó illatokat a családtagok zavarónak találják jelenlegi lakásuk nappalijában is. A konyhához kamra tartozik. A bejárati részhez közepes méretű gardróbot terveztem: a szekrény egyik traktusa nyitott lett, le lehet ülni és a gyerekek fel tudják húzni a cipőjüket, a reggeli tolongás az ajtóban megszűnik, de legalábbis kezelhető lesz. Ide a bejárathoz külön wc-t és kézmosót terveztem a megrendelői igényeknek megfelelően. A ház fűtését részben hagyományos fatüzelés fogja ellátni, így kialakítottam még egy e célra alkalmas helyiséget, külső ajtóval.

A gépjármű tárolására az épület utcafronti részén fedett, de nyitott dupla kapacitású gépjárműbeálló létesül.

Nagy sikerként könyveltem el, hogy a fentiek szerint elkészült legelső vázlatomat megrendelőim gyakorlatilag változtatás nélkül elfogadták, és még (a vázlattervek jóváhagyása után) napokkal később is felhívtak, hogy pont ilyet szerettek volna, és lelkendezve mutatták a vázlatokat a rokonoknak.

Az építész tervező téralkotási munkássága ezzel véget ért - a további találkozóink alkalmával megbeszéltük a szerkezeti kialakítást, energetikai kérdéseket, nyílászárók kiosztását, pontos méreteit, színeket stb. Innentől jött a kidolgozói munka: műszaki rajzoló kollégámmal elkészítettük a tervlapokat, valamint egy 3D videót az épület vizualizálására.

Magam is nagyon élveztem a közös munkát, a tervezett ház nemcsak megrendelőimnek tetszik, hanem az én családom igényeihez is igen közel áll.

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.