Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Épületenergetikai követelmények változása

Épületenergetikai követelmények változása

Az utóbbi években a családi ház tervek elkészítésénél betartandó épületenergetikai követelmények folyamatosan szigorodtak.

A szabályzás honi alapja a 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról és a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról.

Az utóbbi jogszabály 5. melléklete konkrétan előírja az építész tervezőnek azokat a határértékeket, melyeket be kell tartani a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozóan:

 

Épülethatároló szerkezet

A hőátbocsátási tényező
követelményértéke
U W/m2K

1

Homlokzati fal

0,24

2

Lapostető

0,17

3

Fűtött tetőteret határoló szerkezetek

0,17

4

Padlás és búvótér alatti födém

0,17

5

Árkád és áthajtó feletti födém

0,17

6

Alsó zárófödém fűtetlen terek felett

0,26

7

Üvegezés

1

8

Különleges üvegezés*

1,2

9

Fa vagy PVC keretszerkezetű homlokzati
üvegezett nyílászáró (> 0,5m2)

1,15

10

Fém keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró

1,4

11

Homlokzati üvegfal, függönyfal

1,4

12

Üvegtető

1,45

13

Tető-felülvilágító, füstelvezető kupola

1,7

14

Tetősík ablak

1,25

15

Ipari és tűzgátló ajtó és kapu (fűtött tér határolására)

2

16

Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó

1,45

17

Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti kapu

1,8

18

Fűtött és fűtetlen terek közötti fal

0,26

19

Szomszédos fűtött épületek és épületrészek közötti fal

1,5

20

Lábazati fal, talajjal érintkező fal a terepszinttől 1 m
mélységig (a terepszint alatti rész csak új épületeknél)

0,3

21

Talajon fekvő padló (új épületeknél)

0,3

22

Hagyományos energiagyűjtő falak
(pl. tömegfal, Trombe-fal)

1

 

A családi ház tervek készítése során a fenti értékek betartása kötelező. Ez az építész tervező felelőssége, ami azt jelenti, hogy a tervdokumentáció megfelelő részében felsorolom az adott családi ház hőburokszerkezeteinek U értékeit, melyek a fentieknek megfelelnek, vagy azoknál kedvezőbbek.

A családi ház megépítése után az építtető az illetékes hatósághoz folyamodik a használatbavételi engedélyért (használatbavétel tudomásulvételéért). Ehhez a megfelelő dokumentumok kitöltésén felül szükség van egy energetikai tanúsítványra is.

Nos, a jelentős változás itt figyelhető meg: 2017 végéig az energetikai tanúsítványon szereplő besorolás értéke semmilyen módon nem befolyásolta a használatbavételt. 2018-tól a használatbavételhez a családi ház minimum „CC azaz korszerű” besorolást el kell, hogy érje az energetikai tanúsítványon.

Ez 2020-tól tovább fog szigorodni, a „BB azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” kategória elérése lesz kötelező. Ezen kategória teljesítése kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a családi ház minimum 25 %-ban alternatív energiaforrást használ energiaigénye kielégítése érdekében.

Az építész eszközei a szerkezeti rétegrendek összeállításakor ebben az esetben már nem lesznek elégségesek egy kategória emeléséhez. Tehát hiába növelem a hőszigetelő rétegek vastagságát, a „CC” és „BB” kategória elérése épületgépészeti tervezés kérdése.

Elővezethetek egy konkrét példát: a tavalyi év végén kaptam megbízást a Budapest 11. kerületben megépült EcoLiget 50 lakásos lakópark használatbavételi engedélyéhez szükséges energetikai tanúsításra. Korszerű építészeti és a fenti (akkor érvényben lévő) rétegrendi követelményeknek megfelelő kialakítás került megtervezésre és megépítésre. A fűtés-hűtés energiaigényét modern hőszivattyús rendszer elégíti ki. A lakópark megkapta az „AA+” kategóriát. Csak a próba kedvéért a hőszivattyús rendszert az energetikai méretező programban lecseréltem melegvizes radiátoros rendszerre, kondenzációs gázkazánnal, és ennek következtében a besorolás négyet ugrott lefelé, a „CC” kategóriára.

A tanulság az, hogy az energetikai követelmények szigorodása miatt a családi ház megtervezésénél az építész tervezőn felül az épületgépész tervező munkája is döntő jelentőséggel bír az épület energetikai besorolására – a használatbavételi engedély (tudomásulvétel) megadására vonatkozóan.

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.