Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

A kivitelezési folyamat szereplői

A kivitelezési folyamat szereplői

Megszületett a kivitelezési dokumentáció, vágjunk neki az építkezésnek!

A családi házáról álmodó telektulajdonos ekkor szembesül egy új, jelentős problémával: belépnek a képbe az új szereplők. Eddig egy szakemberrel, az építész tervezővel kellett dolgozni, most pedig szembekerül egy sor új emberrel, akikről nem feltétlenül tudja a laikus építtető, hogy kicsodák és mit is akarhatnak tőle. Ki az a felelős műszaki vezető? Kell műszaki ellenőr is? Mit csinál a tervezői művezető?

Nos, a fenti problémára az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. Kormányrendelet adja meg a választ. A kivitelezési folyamat résztvevői:

  • építtető,
  • tervező (a kivitelezési dokumentáció tervezője, ideértve a szakági tervezőt is),
  • vállalkozó kivitelező,
  • felelős műszaki vezető,
  • tervezői művezető,
  • építési műszaki ellenőr,
  • építtetői fedezetkezelő,
  • valamint a külön jogszabály szerinti biztonsági és egészségvédelmi koordinátor.

Az építtető - hétköznapi szóhasználattal tulajdonos vagy megrendelő -, aki az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdéséhez és folytatásához szükséges engedélyek jogosultja.

A tervező különösebb magyarázatra nem szorul: ide tartozik az építész tervező, a tartószerkezeti (statikus) tervező, az épületgépész tervező, épületvillamos-tervező, geodéziai tervező stb. A tervezőnek kamarai jogosultsággal kell rendelkeznie, mely lehetővé teszi számára a családi ház tervek elkészítését is. Szerepéről külön olvashat Építészeti tervezés aloldalunkon.

A vállalkozó-kivitelező fogalma is többé-kevésbé egyértelmű: ide sorolható a kőműves, az ács, a festő stb. szakember, aki részt vesz az építési tevékenységben. Szakirányú végzettséggel, tapasztalattal és megfelelő iparkamarai jogosultsággal kell rendelkeznie.

A felelős műszaki vezető szerepe tapasztalatom szerint a megrendelők szemében nem mindig világos. Ő egy mérnök, akit a vállalkozó-kivitelező bíz meg (a vállalkozó-kivitelező fizeti) a szakmai munka irányításával. Alkalmazása kötelező – gyakorlatilag ő felel a végzett munka szakszerűségéért. Nélküle a szakmunkás nem végezhet munkát a családi ház építésekor.

A tervezői művezető szerepét a tervdokumentációt készítő tervező tölti be az építkezésen. Egyes esetekben külön jogszabály teszi kötelezővé alkalmazását az építtető számára. Ilyen az egyszerű bejelentési eljárás, mely a 300 m2 alatti családi ház építési jogszerzésének folyamata. Erről bővebben olvashat Tervezői művezetés aloldalunkon.

Az építési műszaki ellenőr az építtető alkalmazásában áll a kivitelezés során. Megbízása egyvállalkozós modell esetén ajánlott, többvállalkozós modell esetén jogszabályilag kötelező (erről külön bejegyzésben értekezek hosszabban). A műszaki ellenőr egy mérnök, aki a megrendelő érdekében ellenőrzi a kivitelezés folyamatát, a kivitelező-vállalkozót, és betartatja az építész és más szakági terv előírásait. Jómagam is a legtöbb általam készített építész terv alapján megbízást kapok a családiház-kivitelezés építész műszaki ellenőrzésére. Ezen alkalmak során már nagyon sok tapasztalatot szereztem, melyeket visszaépítve felhasználtam az általam tervezett családi házaknál. A műszaki ellenőr tevékenységéről bővebben Műszaki ellenőrzés aloldalunkon olvashat.

(Az építtetői fedezetkezelő a Kbt. szerinti értékhatárt meghaladó vagy azt elérő kivitelezési tevékenység esetén válik a kivitelezési folyamat részesévé. A családi házak jellemzően nem érik el ezt az értékhatárt, így e szakember bemutatása ezen a fórumon nem releváns, ezért szerepére nem térnék ki ezen értekezés keretein belül. A biztonsági és egészségvédelmi koordinátor szerepére sem, hasonló okok miatt).

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.