Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Mennyibe kerül manapság egy családi ház felépítése?

Mennyibe kerül manapság egy családi ház felépítése?

Az anyagiak mindenki számára nagyon fontosak egy családi ház építésekor.

Azt kell tisztán látni és elhinni, hogy (tapasztalataim szerint) egy vidéki nagyvárosban (én Székesfehérváron élek és javarészt itt is dolgozom) a családi ház felépítésének költsége a telek árán felül a mai körülmények között körülbelül 300 ezer Ft/nettó m2. Hangsúlyozom, hogy ez csak a ház! Ebben nincs benne a telek ára, a kerítés, az udvari térkövezés, kertépítés stb.

Álljon itt egy konkrét példa: néhány hónapja fejeződött be egy családi ház építése egy Székesfehérvár melletti kistelepülésen, ahol műszaki ellenőrként közreműködtem. Értelmes, középkorú házaspár keresett és bízott meg otthonuk kivitelezésének műszaki ellenőrzésével. Az egyszintes családi ház terveit egy szakmabeli jó ismerősöm készítette. Az ingatlan, egyszerű szóhasználattal élve semmi extra: egy jól szervezett, élhető, három hálószobával, nappalival, étkezővel rendelkező, 105 m2-es hagyományos típusú ház. A megbízóim első kérdései között szerepelt a véleményem kikérése a várható költségek alakulásáról. A tervek áttekintése után jeleztem a tulajdonosoknak, hogy nagyságrendileg 30 millió forintos ráfordításra készüljenek. Ez a kijelentésem kis híján bizalomvesztéshez vezetett: a megbízó hölgy ingerülten kijelentette, hogy ő ezt bizony kihozza 18 millió forintból, hiszen már utánajárt sok mindennek, és előre összeszámolta a költségeket egy Excel-táblázatban. Ennyiben hagytam és kértem, hogy térjünk vissza erre a beszélgetésre a végén. A kivitelezés történetét ebben az írásomban nem kívánom elmesélni, elég annyi hozzá, hogy egy-két kisebb nehézség leküzdése után a munkálatok sikeresen lezajlottak, a ház elkészült, beköltöztek. (Az udvari burkolt felületek megépítése, a kertépítés, növénytelepítés, kerítésépítés volt még hátra - ezek megvalósítása szintén jelentős, milliós költséget von maga után.) A ház előtt állva kölcsönös megelégedéssel zártuk le a folyamatot, és rákérdeztem a végső kivitelezési költségre. A megbízó hölgy elárulta, hogy 31 millió forintot költöttek el a házra, és bizony fel kellett venniük plusz hitelt a befejezéshez.

Építész tervezőként sok fiatal párral találkozom, akik azzal a szándékkal keresnek fel, hogy rám bízzák kis családjuk ideális otthonának megtervezését. Ez mindig külön öröm nekem, nagyon szívesen fogadom el az ilyen megbízásokat. Eddigi tapasztalataimnak köszönhetően gyakran már néhány beszélgetésből következtetéseket tudok levonni arra vonatkozóan, hogy a majdani projekt sikeresen zárul-e. Sok megbízó sajnos nem méri fel reálisan anyagi lehetőségeit. Többször hallottam már a „Majd összehozzuk a lóvét valahogy, Pista!” és ehhez hasonló kijelentéseket a megbízóimtól, a vázlatok felett tanakodva. Sajnos ilyenkor a tervezett projekt sikere eleve kérdéses. Ilyenkor igyekszem a lehető legnyomatékosabban érzékeltetni a várható anyagi megterhelés mértékét, és több esetben javaslok az eredeti megrendelői szándéktól eltérő, kisebb alapterületű házat.

Emellett a másik nagy dilemmám a családiház-építési projekt túldimenzionálása. A legtöbben álmaik otthonának megtervezésével bíznak meg. Véleményem szerint a családi ház nem lehet életünk fő műve, álmaink netovábbja. Nem akarom filozófiai síkra terelni a szót, de életem fő műveként a gyermekeimre gondolok, nem a házamra. Általában néhány beszélgetés után (amikorra már kellemes, jó kapcsolat alakult ki köztem és a megbízóim között) előadom, hogy ez csak egy ház, egy használati tárgy, ami az adott élethelyzetnek kell, hogy megfeleljen, ne próbáljunk önmegvalósítani ezen a téren. Ahhoz, hogy (anyagilag) megfelelő mederben lehessen tartani a családi házra szánt költségeket, tárgyilagos hozzáállás szükséges.

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.