Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Mikor lehet már végre elkezdeni az építkezést?

Mikor lehet már végre elkezdeni az építkezést?

A mai jogszabályi környezetben a 300 m2 alatti családi házak építéséhez egyszerű bejelentési eljárás keretein belül lehet jogot szerezni. Lássuk, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban!

A jogintézmény bevezetésekor többirányú tapogatózás indult, mind az építtetői, mind a tervezői oldalon. Az eljárás egyfajta kálvárián ment keresztül: az elején a média félreérthető cikkeket tett közzé (pl: „mindenki azt épít, amit akar” vagy „nem kell betartani a vonatkozó előírásokat” stb.), aztán némi formálódás után letisztázódott a mai helyzet.

Az Információk menüpontból az Egyszerű bejelentési szabályzatra kattintva letölthető a MMK-MÉK közös szabályzat, mely előírja a szükséges tervdokumentáció tartalmát:

1. Aláírólap terv- és iratjegyzékkel
2. Helyszínrajz
3. Kitűzési helyszínrajz
4. Utcakép
5. Eltérő szintek alaprajzai
6. Metszetek
7. Homlokzatok
8. Tartószerkezeti tervek
9. Épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás
10. Műszaki leírás
11. Költségvetési kiírás

A fentiek közül építész tervezőként el kell készítenem a 2. Helyszínrajz, 4. Utcakép, 5. Eltérő szintek alaprajzai, 6. Metszetek, 7. Homlokzatok, 10. Műszaki leírás, 11. Költségvetési kiírás megnevezésű tervanyagokat. A 3. Kitűzési helyszínrajzot földmérő mérnöknek kell kidolgoznia, a 8. Tartószerkezeti terveket a statikus tervezőnek, a 9. Épületgépész rendszerleírást az épületgépész tervezőnek, valamint az 9. Épületvillamossági rendszerleírást a villamos tervezőnek kell elkészítenie a megfelelő kamarai jogosultság birtokában. Az aláírólapot minden, a folyamatban részt vevő tervezőnek el kell látnia aláírásával.

Az első lépés mindenképpen az építész tervező megkeresése. Az általam készített tervlapok és leírás alapján tudnak dolgozni a további, fentebb felsorolt szakági tervezők. Ez a gyakorlatban egyfajta egymásrautaltságot és sorrendiséget eredményez.

Az országos és helyi szabályzók adta keretek közé bele kell illesztenem a megrendelői igényeket, és létre kell hoznom a családi házat. Ez alapján, ez után (esetleg műszaki szükségességből adódóan ezzel párhuzamosan) fogja megkezdeni a munkáját a statikus tervező, a gépész tervező, a földmérő, a villamos tervező.

Az összes elkészült építészeti és szakági tervanyag birtokában lehet kezdeményezni az elektronikus építési naplóban az egyszerű bejelentési eljárást. Az építési napló készenlétbe helyezése után (erről másik blogbejegyzésben részletes bemutatót írok le) a 16. naptári napon lehet elkezdeni az építkezést.

A helyes értelmezés tehát nem az (a közbeszédben elterjedtekkel szemben), hogy beszélek az építész tervezővel, és 2 hét múlva lehet ásni az alapot. A korábbiakban (az egyszerű bejelentési eljárás előtt) a hatósági közreműködés emésztett fel esetlegesen több időt, de nem volt szükség öt mérnök bevonására a családi ház építésének jogszerzéséhez. Természetesen a szükséges statikai, gépész stb. tervanyagot el kellett készíteni, de a jogszerzés (a hatósági pecsét) után, a kivitelezéssel egy ütemben. Ez volt a folyamatos tervszolgáltatás elve, nem kellett előre pl. a tetőszerkezet statikai terve már az alapozáskor.

Tapasztalatom szerint az egyszerű bejelentési eljárás a korábbi hatósági engedélyezési folyamatnál időben nem rövidebb, sőt a több résztvevő koordinálása miatt sokszor hasonló, vagy hosszabb időt emészt fel a jogszerzésig.

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.