Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Családiház-tervezés – előtérben a terasz

Családiház-tervezés – előtérben a terasz

A kertes házak egyik legnagyobb vonzerejét a terasz kialakításának lehetősége jelenti, nem véletlenül: ez a helyiség köti össze a lakást az udvarral, tavasztól őszig pedig kültéri étkező-nappaliként a családi ebédek és baráti összejövetelek legkedveltebb színhelyéül szolgál.

Optimális elhelyezkedés

A családi ház tervek elkészítése kapcsán alapvető szempont a terasz pontos helyének, majd ezt követően méretének meghatározása. Előbbit természetesen a telek és a környezeti adottságok is nagyban befolyásolják: ha pl. az utcafront felől pazar panoráma tárul elénk, akkor kár lenne megfosztani magunkat az ott elfogyasztott reggeli kávé élményétől; viszont ha zajos a környék, túl közel a szomszédság, célszerűbb a csendes hátsó kertre tekintő terasz mellett dönteni.

A tervezés során mindenképpen tanácsos a lakás közösségi helyiségeihez igazodni, a komfortos közlekedés jegyében. Ha pl. jobban szeretjük a friss levegőn elkölteni a hétvégi ebédet, praktikus megoldás lehet a konyhából/étkezőből nyíló terasz kivitelezése.

A többszintes családi házaknál nem ritka, hogy az emeleten is kap helyet terasz: itt is ajánlott szem előtt tartani a megközelítést: ha pl. az egyik hálószobához kapcsoljuk, akkor előnyös a közlekedővel - vagy ha van más közös tér, azzal – is összekötni, hogy a teraszhasználat a többi családtag és a vendégek számára is biztosítva legyen.

Tájolás tekintetében először is azt kell tisztázni, hogy a sok napsütésre vagy a kánikulában enyhet adó árnyékos kialakításra szavazunk. Az azonban mindkét esetben fontos, hogy a terasz szélvédett legyen: ha napfényes helyet választunk (DK-DNy tájolás), a kint tartózkodás előnyeit nemcsak nyáron, hanem a tavasz beköszöntétől egészen késő őszig élvezhetjük.

A másik erős érv a napos oldal mellett az, hogy míg az árnyas teraszból képtelenség fényben fürdőt varázsolni, a nyári tűző nappal szemben egyszerűen védekezhetünk egy strapabíró kültéri árnyékoló beszerzésével. Bátran rugaszkodjunk el a klasszikus ernyőktől: manapság már számos ellenálló és praktikus, komfortosan kezelhető napellenző közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb modellt, melyet további extrákkal is kiegészíthetünk, úgymint a fény- és szélérzékelő berendezések.

Hogyan tehetjük komfortosabbá a teraszon töltött időt?

Új családi ház tervezése esetén érdemes fedett terasz kialakításában gondolkodni, ami állandó, megbízható védelmet nyújt a napsugárzás és a csapadék ellen is. Ha nyaranta a napozást éppúgy igényli a család, mint a hűs árnyékot, célszerű részben fedett teraszt tervezni, úgy, hogy a terasz alapterületének csak egy részét fedje le a tetőszerkezet. Így a napozásra és az árnyékba vonulásra egyaránt adott a lehetőség.

A nyári melegben a teraszon töltött időt komfortosabbá tehetik az egyre népszerűbb teraszklímák. Ezek a modern párásító berendezések diszkréten elhelyezhetők akár a tető síkjában is. Nagy előnyük továbbá a gazdaságos és környezetbarát fenntartás: egyes típusaik nem igényelnek áramot, működtetésükhöz elegendő a hálózati víznyomás, így az eszközöket akár a kerti öntözőre is rácsatlakoztathatjuk.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Olvassa el kapcsolódó blogcikkünket is, melyből megtudhatja, hogyan érdemes felkészülni az építész tervezővel való első megbeszélésre!

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.