Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Mit jelent az, hogy generálkivitelező?

Mit jelent az, hogy generálkivitelező?

A családi házunk építését (ebből a szempontból tekintve) alapvetően kétféle modell,

  • az ún. egyvállalkozós modell
  • és az ún. többvállalkozós modell szerint hajthatjuk végre.

Egyvállalkozós modellnek azt nevezzük, amikor az építtető vállalkozási szerződést köt egy generálkivitelezővel a családi ház megépítésére. Ekkor a generálkivitelező (fővállalkozó) vállalja a ház megépítését a kulcsátadásig, szakági alvállalkozók bevonásával. Ezt azért fontos látni, mert ilyenkor a generálkivitelező felelős a teljes kivitelezésért, az általa bevont alvállalkozók tevékenységéért ugyanúgy, mint a saját emberei munkájáért.

A generálkivitelező jó esetben egy tapasztalt építészmérnök vagy építész technikus, aki gyakorlati szakmai tudása alapján irányítani tudja a műszaki és kivitelezésszervezési folyamatokat. Szakmája birtokában valószínűleg felelős műszaki vezetői jogosultsággal is rendelkezik, így személyében is tudja és köteles biztosítani a szakszerű kivitelezést. Az egyvállalkozós (vagy fővállalkozós) modell választása esetén ez, az építkezést irányító szakember építőipari szakmai tudása kulcsfontosságú a családi ház minőségi kivitelezése érdekében. Jómagamnak is van igen jó szakmai kapcsolatom generálkivitelezőként dolgozó építész technikus kollégával. Több, általam tervezett házat ő épített meg sikeresen. Ez a kapcsolat nagyon fontos számomra, mondhatom, hogy az évek alatt sokat tanultunk egymástól: gyakorlati szakmai és kivitelezésszervezési fogásokat lestem el tőle, ő pedig sok épületszerkezeti kérdésben a mai napig kikéri a véleményemet a kivitelezési helyszíneken.

Sajnos a mai szakemberhiány és más egyéb tényezők miatt sok kalandvágyó, ebben az üzletben nagy hasznot remélő szakmán kívüli ember felcsapott „generálkivitelezőnek”; többször láttam ilyet személyesen: tegnap még autót szerelt az illető, vagy építkezéseken, tüzép telepen dolgozott egy darabig, ma pedig már felkészültnek érzi magát egy 50 millió forintos projekt műszaki lebonyolítására.

Ha generálkivitelezőt választ, azt javaslom, mindenképpen személyesen győződjön meg építőipari szakmai végzettségéről, szakmai felkészültségéről, tapasztalatairól. Nézzen utána, milyen saját szakmunkás állománnyal rendelkezik, van-e szállító kapacitása (teherautója), megfelelő szerszámai, munkagépei. Esetleg kérje meg, hogy mutassa meg a valóságban az általa épített házakat, akár menjenek el egyhez, és beszéljen a tulajdonossal.

A másik út a családi ház kivitelezéséhez a többvállalkozós modell. Ennek alkalmazásakor az építtető személyesen keresi meg a szakági szakmunkás vállalkozókat és egyesével köt velük vállalkozási szerződést. Ebben az esetben tehát a tulajdonos megkeresi külön a kőművest, az ácsot, a villanyszerelőt stb., és megbízást ad nekik. Ez az út talán anyagilag egy kicsit előnyösebb, de a tulajdonos részéről így a kivitelezés nagyobb részvételt kíván. Az építtetőnek kell megszerveznie a kivitelezés folyamatát, összehangolni a szakmunkások munkavégzését, sok időt és erőfeszítést áldozva.

Sok építtetőnek személyiségéből fakadóan ez nem gond és ideje is van rá. Azonban a nem építőipari szakmával bíró építtetőnek műszaki szakkérdések eldöntésében aránytalanul nagy, megalapozatlan felelősséget kell vállalnia. Honnan tudja ugyanis, hogy az adott szakmunkás korrekt munkát végzett-e, vagy nem? (a helyes alapozási sík került kiválasztásra, az alaptestvasalás megfelelő, a sarokkötések jók és terv szerintiek, a vízszigetelések és a talajpára elleni szigetelések rögzítése, átlapolása megfelelő, a tetőtér-beépítésnél a párazárás precízen lett kialakítva stb.)

Ilyen kérdések megválaszolásában a tulajdonosnak a műszaki ellenőr nyújt segítséget. A többvállalkozós modell esetén az építtetőnek a vonatkozó jogszabály szerint kötelező műszaki ellenőrt alkalmaznia. A jogszabályi kötelezés mellett erősen ajánlott is, a fenti szakkérdések megválaszolása kapcsán. Jómagam is az általam tervezett családi ház kivitelezésénél (amennyiben a tervezés folyamán igazán jó, bizalmi kapcsolat alakult ki a megrendelő és köztem) megbízást szoktam vállalni mint építész műszaki ellenőr. Amellett, hogy a legfontosabbként megrendelőim megelégedésére sikeresen lezárult az adott építési projekt, magam is sokszor tanultam valami újat, további szakmai gyakorlati ismereteket szereztem, amit fel tudtam használni a családi ház tervek készítése során.

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.