Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Így születnek a családi ház tervek

Így születnek a családi ház tervek

Példa az építész tervező munkásságából

Egy fiatal, két kisgyermekes házaspár engem bízott meg leendő otthonuk építész terveinek elkészítésével, közös ismerősünk ajánlása révén.

Megismertem a párt, nagyon szimpatikus, kedves emberek. Az úr halk szavú, csendes fiatalember, olyan típus, aki sokat morfondírozik, mielőtt döntést hoz. Felesége kedves, mosolygós hölgy. Két kiskorú gyermekük van, találkozásunk időpontjában a harmadik gyermek vállalásának elején voltak.

Mivel azt tapasztaltam, hogy nehezebben nyílnak meg, felajánlottam, hogy elmegyek hozzájuk a lakásukba, otthoni környezetükben talán közlékenyebbek lesznek, esetleg körülnézve megtapasztalhatom szokásaikat, saját szememmel is felmérhetem igényeiket. Tapasztalatom szerint ez nagyon fontos. Mindig igyekszem megrendelőimet a lehető legjobban megismerni, személyiségüket, igényeiket, életmódjukat. Minél több információ jut el hozzám, annál jobban igényeikre tudom szabni a házat.

Nos, szépen bejött a szándékom, otthoni, saját környezetükben több alkalommal is jót tudtunk beszélgetni. Nem volt nehéz, szimpatikusak voltunk egymásnak, hasonló korú gyerekeink vannak, szóval volt közös indító téma is. Szépen eljutott hozzám a megfelelő mennyiségű információ.

A megvásárolt telek alkalmas volt elképzeléseik megvalósítására. Kis település Székesfehérvárhoz közel, faluszéli utca, viszonylag új telepítésű családi házakkal. Kimentem, körülnéztem az üres telken, megnéztem a lakókörnyezetet, mi illik ide, van-e egyáltalán olyan épület, amelyhez építészeti szempontból alkalmazkodni lehet. A meghatározó elem az volt, hogy a telek mögött beépítetlen, természetes, erdőfoltokkal tarkított, dimbes-dombos vidék terül el. A telek magasabban van, így a szép tájképre igazán jó kilátás nyílik. Ebből az alapvetésből indultam ki: a csodás panoráma a fedett teraszról a munka utáni megfáradt estéken és délutánokon a nyugodt otthoni pihenést, regenerálódást fogja segíteni, mely az egyik fontosabb építtetői igény volt.

Kielemeztem az országos építési szabályzókat és a helyi településrendezési eszközöket, felvettem a kapcsolatot a helyi építéshatósági ügyintéző hölggyel, akit jól ismerek, jó néhány családi ház tervemet engedélyezte már a korábbiakban.

Az építtetői igények között szerepelt, hogy az ingatlan egyszintes családi ház legyen, igazi otthon, ami a bővülő család élethelyzetét tökéletesen kiszolgálja. Két hálószobát akartak a gyerekeknek, egy nagyobbat a két egynemű gyermeknek, és egy kisebbet a harmadiknak, saját fürdőt nekik, valamint a hálókhoz csatolt gardróbrészt, a sok holmi elpakolására. Érdekes, hogy a gyerekgardrób igénye így konkrétan nem fogalmazódott meg bennük, csak zavarta őket a jelenlegi lakásuk nappalijában a sok gyerekholmi. A ház gyermekbirodalmához kapcsolódóan (de a nappalihoz közel, az egyszerű elpakolás jegyében) javasoltam a közös gyerekgardróbot, ahol minden játéknak és egyébnek saját helye van, mire az édesanya azonnal rávágta, hogy ez kell!

A gyerekek fürdőszobáját illetően az átlagosnál enyhén nagyobb méretet ajánlottam, hogy a mosás és ruhaszárítás megoldható legyen a helyiségben, a gyerekek úgyis itt vetkőznek le este és hagyják a ruhájukat, legalább nem kell összevadászni a holmikat. Itt is hasonló, azonnali „anyai támogatást” élveztem. A szülők a gyerekektől különálló hálószobát kértek, saját gardróbbal és fürdővel. Ezt sikerült megoldanom úgy, hogy a két elkülönült intim teret a közös élettér, a nappali kösse össze. E nappaliból nyílik a nagy fedett terasz, ahonnan szép kilátás tárul elénk a telket övező természetes környezetre. A konyhát a nappalihoz kapcsolódóan helyeztem el, de szeparálható kialakítással, mivel az otthoni főzés gyakori, és az ezzel járó illatokat a családtagok zavarónak találják jelenlegi lakásuk nappalijában is. A konyhához kamra tartozik. A bejárati részhez közepes méretű gardróbot terveztem: a szekrény egyik traktusa nyitott lett, le lehet ülni és a gyerekek fel tudják húzni a cipőjüket, a reggeli tolongás az ajtóban megszűnik, de legalábbis kezelhető lesz. Ide a bejárathoz külön wc-t és kézmosót terveztem a megrendelői igényeknek megfelelően. A ház fűtését részben hagyományos fatüzelés fogja ellátni, így kialakítottam még egy e célra alkalmas helyiséget, külső ajtóval.

A gépjármű tárolására az épület utcafronti részén fedett, de nyitott dupla kapacitású gépjárműbeálló létesül.

Nagy sikerként könyveltem el, hogy a fentiek szerint elkészült legelső vázlatomat megrendelőim gyakorlatilag változtatás nélkül elfogadták, és még (a vázlattervek jóváhagyása után) napokkal később is felhívtak, hogy pont ilyet szerettek volna, és lelkendezve mutatták a vázlatokat a rokonoknak.

Az építész tervező téralkotási munkássága ezzel véget ért - a további találkozóink alkalmával megbeszéltük a szerkezeti kialakítást, energetikai kérdéseket, nyílászárók kiosztását, pontos méreteit, színeket stb. Innentől jött a kidolgozói munka: műszaki rajzoló kollégámmal elkészítettük a tervlapokat, valamint egy 3D videót az épület vizualizálására.

Magam is nagyon élveztem a közös munkát, a tervezett ház nemcsak megrendelőimnek tetszik, hanem az én családom igényeihez is igen közel áll.

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.