Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Minimál design és a mai családi házak – az építész tervező szemszögéből

Minimál design és a mai családi házak – az építész tervező szemszögéből

Több stílus létezik az építészetben, melyek sajátosságai megfigyelhetőek az épített környezetünkben. A manapság nagyon népszerű minimál stílusról szeretném megosztani néhány gondolatomat. A minimál napjainkban az egyik legerősebb hívószó a megfelelő anyagi eszközökkel bíró vevők körében az ingatlanpiacon.

Az a divatirányzat azonban, mely bevonult a köztudatba családi házaink esetében minimál néven, jelentősen leegyszerűsíti az építészeti stílust azáltal, hogy annak csak bizonyos stílusjegyeit ragadja ki.

A minimalizmus alapvető megjelenését a vonalas mértani formák jellemzik: nincsenek ívek, csak derékszögek és párhuzamok és erős, hasított, tömbszerű alakzatok. Az épület ornamentikája minimális, az építész az épület dinamikáját, alapvető karakterét a tömegformálás és a kreatív anyaghasználat eszközeivel hozza létre. Jellemző anyagok a beton, a jól látható, hangsúlyos fémszerkezetek, nagy üvegfelületek, kőburkolatok. A beltér formálásánál vezérelem a nyitottság, a terek egybefonódnak, a nagy üvegfelületek miatt világossá válnak. A színek nem karakteresek: a felületek jellemzően fehérek, melyek esetleg kiegészíthetők semleges szürke, antracit, barna betétekkel. A bútorozás szegényes, a házban a stílushoz illő, kevés bútor található.

A minimál stílusú családi házunk jellegzetessége a beltérben akkor lehet folytatólagos, ha ehhez kapcsolódik életstílusunk is. A nyitott terek szegényes bútorozása, a stílus „sterilitása” mellett nehezen valósítható meg a kisgyerekes családok mindennapi élete, a sok felszerelés tárolása nehézkes, a gyerekek életteret követelnek maguknak. Nincsenek dísztárgyak, családi képek a falon, szobanövények, szőnyegek, a meghitt családi otthoni hangulatot megteremtő tárgyak. Ha mégis, akkor megtörjük a kívánt minimál stílust.

Akit a funkcionalitás szépsége meg tud ragadni, nagy valószínűséggel tetszését fogja lelni a minimalista családi ház tervek pontossággal kiszámított arányaiban, az egyszerűségben, a sallangmentes „lényegretörésben”, és nem fognak hiányozni neki a díszítőelemek.

A stílus nagyon karakteres: ha egy már beépített utcába telepítünk egy minimál stílusú családi házat, nagy valószínűséggel a legszembetűnőbb épület lesz a többi, idősebb családi ház között. A lakókörnyezetben keltett feltűnést a tulajdonosnak sem árt számításba venni, hiszen nem mindenki vágyik rá, hogy otthona a szomszédság és a járókelők megkülönböztetett figyelmében részesüljön.

És végül gondoljunk a jövőre is! Emlékezzünk, néhány éve az úgynevezett mediterrán stílus volt nagyon közkedvelt. Abban az időben sokan kerestek meg a mediterrán stílushoz közeli építtetői igényeikkel (kis hajlásszögű tető, kör alakú ablak, cirmos mintájú cserép stb.). Ma már nagyon kevés építtető kíván ilyen házat építeni, sőt azt tapasztalom, hogy néhányan már egyenesen közönségesnek tartják a mediterrán stílusú családi házat.

Vajon nem fog-e így járni a ma oly divatos minimál is? Döntse el mindenki maga!

 

 

Küldjön nekünk üzenetet!

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.