Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Minimál design és a mai családi házak – az építész tervező szemszögéből

Minimál design és a mai családi házak – az építész tervező szemszögéből

Épített környezetünket stílusbeli változatosság, az építészeti irányzatok széles körű reprezentációja jellemzi. A manapság népszerű minimál stílussal kapcsolatos megfigyeléseimet szeretném összegezni. A minimalizmus napjaink egyik legerősebb hívószava, különösen a letisztultságot, stílusbeli egyszerűséget előnyben részesítők körében

A családi házak esetében alkalmazott minimalista irányzat csak a stílus legjellegzetesebb karakterjegyeit képviseli.

A minimalista stílus külső ismertetőjegyei a szabályos mértani formák, nincsenek ívek, csak derékszögek és párhuzamok, illetve erős, hasított, tömbszerű alakzatok. A díszítettség csekély mértékű, az építész az épület dinamikáját, alapvető karakterét a tömegformálás és a kreatív anyaghasználat eszközeivel hozza létre. Jellemző anyagok a beton, a jól látható, hangsúlyos fémszerkezetek, nagy üvegfelületek, kőburkolatok. A beltér kialakításánál vezérelem a nyitottság, a terek egybefonódnak, a nagy üvegfelületeken beáramlik a fény. A színek nem hivalkodóak: domináns a fehér, amelyet kiegészítenek a semleges szürkék, barnák, esetenként a pasztellszínek árnyalatai. A bútorozás visszafogott, a berendezés a stílusnak megfelelő.

A minimalista stílus nemcsak külső jegyekben tükröződik, hanem beszűrődik a személyes élettérbe is. A minimalista életkörülmények viszont nehezen egyeztethetők össze a kisgyermekes családok mindennapjaival: a sok felszerelés tárolása nehézkes, a gyerekek életteret követelnek maguknak, gyakran hiányoznak azok az elemek (dísztárgyak, családi képek a falon), amelyek a meghitt otthoni hangulat megteremtéséért felelősek. Ezért a stíluskövetés egyszerűbben megoldható gyermektelen családok és egyedülállók esetében, a gyerekeket ráér később bevonni a környezetbarát életmodell misztériumaiba.

Akit a funkcionalitás szépsége meg tud ragadni, nagy valószínűséggel tetszését fogja lelni az egyszerűségben, a sallangmentes „lényegretörésben”, és nem fognak hiányozni neki a díszítőelemek.

A stílus karakterességéből következik, hogy egy minimál stílusú családi ház valószínűleg feltűnést fog kelteni a lakókörnyezetben, ezért konformistáknak kevésbé ajánlott.

A néhány éve szintén közkedvelt mediterrán stílus (kis hajlásszögű tető, kör alakú ablak, cirmos mintájú cserép stb.) esetében azt tapasztalhattuk, hogy egyszerűen lejárt a szavatossága, kikopott a köztudatból, ahogy változtak az építtetői igények. Kérdéses, hogy ez történik-e majd a minimalista irányzattal is, vagy túléli az idő próbáját.

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

zsoltepitesz@gmail.com

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.