Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Épületenergetikai követelmények változása

Épületenergetikai követelmények változása

Az utóbbi évek zöld mozgalmainak hatására szigorodtak a családiháztervek elkészítésénél betartandó épületenergetikai követelmények.

A szabályzás honi alapja a 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról és a 7/2006. (V. 24.) TNM jogszabály ezek meghatározásáról. Az utóbbi előírja az építész

tervező számára azokat a határértékeket, amelyek betartása kötelező a határoló és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozóan:

Az építész tervező felelőssége a tervdokumentáció összeállítása a hatályban levő energetikai törvény paraméterei alapján, és a legkedvezőbb beruházás meghatározása az energiahatékonyság feltételeinek optimalizálására.

A családi ház megépítése után az építtető az illetékes hatósághoz folyamodik a használatbavételi engedélyért (használatbavétel tudomásulvételéért). Ehhez a megfelelő dokumentumok kitöltésén túl szükség van egy energetikai tanúsítványra is.

2017 végéig az energetikai tanúsítványon szereplő besorolás értéke semmilyen módon nem befolyásolta a használatbavételt. A 2018-as változások eredményeként a használatbavétel feltételei változtak, ugyanis a családi házaknak az energetikai tanúsítványon minimum „CC”, azaz korszerű energiaosztály-besorolást kell elérniük.

Ez 2020-tól vélhetően tovább fog szigorodni: a „BB”, azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő kategória teljesítése lesz kötelező. Ez kizárólag akkor lehetséges, ha a családi ház minimum 25 %-ban alternatív energiaforrást használ energiaigénye biztosítása érdekében.

Ennek következményeképpen az építész munkája a tervezésnél már nem lesz elegendő, hiszen a hőszigetelő rétegek vastagságának növelése nem elég a besorolási kategória emeléséhez. Ezért a teljes körű felügyelet és hatékony energetikai koncepció kialakításának érdekében, érdemes bevonni egy épületgépészt is a családiház-tervezés folyamatába.

A következő példa kiválóan szemlélteti, milyen nüanszokon múlhat az energiahatékonysági minősítés. Tavaly megbíztak a 11. kerületben megépült EcoLiget 50 lakásos lakópark használatbavételi engedélyéhez szükséges energetikai tanúsítással. Korszerű építészeti és a fenti (akkor érvényben lévő) rétegrendi követelményeknek megfelelően történt a tervezés és az építés. A fűtés-hűtés energiaigényét modern hőszivattyús rendszer biztosította. A lakópark megkapta az „AA+” kategóriát. Csak a próba kedvéért, a hőszivattyús rendszert az energetikai méretező programban lecseréltem melegvizes radiátoros rendszerre, kondenzációs gázkazánnal, és ennek következtében a besorolás négyet ugrott lefelé, a „CC” kategóriára.

Fontos tehát, hogy körültekintően járjunk el az energetikai tanúsítvány megszerzésénél, és igényeljük a megfelelő szakemberek segítségét.

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

zsoltepitesz@gmail.com

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.