Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Így születnek a családi ház tervek

Így születnek a családiháztervek!

Egy fiatal, két kisgyermekes házaspár engem bízott meg leendő otthonuk építész terveinek elkészítésével, közös ismerősünk ajánlása révén.

Megismertem a párt, nagyon szimpatikus, kedves emberek. Az úr halk szavú, csendes fiatalember, olyan típus, aki sokat morfondírozik, mielőtt döntést hoz. Felesége kedves, mosolygós hölgy. Két kiskorú gyermekük van, találkozásunk időpontjában a harmadik gyermek vállalásának elején voltak.

Mivel azt tapasztaltam, hogy nehezebben nyílnak meg, felajánlottam, hogy elmegyek hozzájuk, otthoni környezetükben talán közlékenyebbek lesznek, esetleg körülnézve megtapasztalhatom szokásaikat, saját szememmel is felmérhetem igényeiket. Mindig igyekszem megrendelőimet a lehető legjobban megismerni személyiségükön, igényeiken, életmódjukon keresztül. Minél több információ jut el hozzám, annál inkább a személyes ízlésükhöz tudom igazítani a terveket.

Nos, beigazolódott a feltevésem, otthoni, saját környezetükben több alkalommal is jót tudtunk beszélgetni. A kezdeti szimpátia mellett a közös témák (hasonló korú gyerekeink) alapozták meg a társalgást, amelyből ki tudtam szűrni a feladat szempontjából releváns információkat.

A megvásárolt telek alkalmas volt elképzeléseik megvalósítására. Kis település Székesfehérvárhoz közel, faluszéli utca, viszonylag új telepítésű családi házakkal. Kimentem, körülnéztem az üres telken, megnéztem a lakókörnyezetet, mi illik ide, van-e egyáltalán olyan épület, amelyhez építészeti szempontból alkalmazkodni lehet. A meghatározó elem az volt, hogy a telek mögött beépítetlen, természetes, erdőfoltokkal tarkított, dimbes-dombos vidék terül el. A telek magasabban van, így szép kilátás nyílik a tájra, amely a fárasztó munkanapok utáni estéken a nyugodt, békés otthoni pihenés, regenerálódás lehetőségét nyújtja.

Kielemeztem az országos építési szabályzókat és a helyi településrendezési eszközöket, felvettem a kapcsolatot a helyi építéshatósági ügyintéző hölggyel, aki már jó néhány családiház tervemet engedélyezte korábban.

A megrendelői igények között szerepelt, hogy az ingatlan egyszintes családi ház legyen, igazi otthon, ami illeszkedik a bővülő család élethelyzetéhez. Két hálószobát akartak a gyerekeknek, egy nagyobbat a két egynemű gyermeknek, és egy kisebbet a harmadiknak, saját fürdőt nekik, valamint a hálókhoz csatolt gardróbrészt, a sok holmi elpakolására. Érdekes, hogy a gyerekgardrób igénye így konkrétan nem fogalmazódott meg bennük, csak zavarta őket a jelenlegi lakásuk nappalijában a sok gyerekholmi. A ház gyermekbirodalmához kapcsolódóan javasoltam a közös gyerekgardrób ötletét – ahol minden játéknak saját helye van –, amivel az édesanya azonnal egyetértett.

A gyerekek fürdőszobáját illetően az átlagosnál valamivel nagyobb méretet ajánlottam, hogy a mosás és ruhaszárítás megoldható legyen a helyiségben, a gyerekek úgyis itt vetkőznek le este és hagyják a ruhájukat, legalább nem kell összevadászni a holmikat. Itt is hasonló, azonnali „anyai támogatást” élveztem. A szülők a gyerekektől különálló hálószobát kértek, saját gardróbbal és fürdővel. Ezt sikerült megoldanom úgy, hogy a két elkülönült intim teret a közös élettér, a nappali kösse össze. E nappaliból nyílik a nagy, fedett terasz, ahonnan szép kilátás tárul elénk a telket övező természetes környezetre. A konyhát a nappalihoz kapcsolódóan helyeztem el, de szeparálható kialakítással, mivel az otthoni főzés gyakori, és az ezzel járó illatokat a családtagok zavarónak találják jelenlegi lakásuk nappalijában is. A konyhához kamra tartozik. A bejárati részhez közepes méretű gardróbot terveztem: a szekrény egyik traktusa nyitott lett, le lehet ülni és a gyerekek fel tudják húzni a cipőjüket, a reggeli tolongás az ajtóban megszűnik, de legalábbis kezelhető lesz. Ide a bejárathoz külön wc-t és kézmosót terveztem a megrendelői igényeknek megfelelően. A ház fűtését részben hagyományos fatüzelés fogja ellátni, így kialakítottam még egy e célra alkalmas helyiséget, külső ajtóval.

A gépjármű tárolására az épület utcafronti részén fedett, az udvar felől nyitott, dupla kapacitású gépjárműbeálló létesül.

Nagy sikerként könyveltem el, hogy a fentiek szerint készült első vázlatomat a megrendelőim gyakorlatilag változtatás nélkül elfogadták, és még jóval később is felhívtak, hogy pontosan ilyet szerettek volna.

Az építész tervező téralkotási munkássága ezzel véget ért - a további találkozóink alkalmával megbeszéltük a szerkezeti kialakítást, energetikai kérdéseket, nyílászárók kiosztását, pontos méreteit, színeket stb. Ezután következett a kidolgozói munka: műszaki rajzoló kollégámmal elkészítettük a tervlapokat, valamint egy 3D videót az épület vizualizálására.

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

zsoltepitesz@gmail.com

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.