Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Mit jelent az, hogy generálkivitelező?

Mit jelent az, hogy generálkivitelező?

A családi házunk építését (nem saját szerepvállalás esetén) alapvetően kétféle modell, az egy- és többvállalkozós modell szerint hajthatjuk végre.

Egyvállalkozós modellről beszélünk, amikor az építtető vállalkozási szerződést köt egy generálkivitelezővel a családi ház megépítésére. Ekkor a generálkivitelező (fővállalkozó) vállalja a ház megépítését a kulcsátadásig, a szakági alvállalkozók bevonásával, és felelősséget vállal a kivitelezés teljes folyamatáért.

A generálkivitelező jó esetben egy tapasztalt építészmérnök vagy építész technikus, aki gyakorlati szakmai tudása alapján irányítani tudja a műszaki és kivitelezés-szervezési folyamatokat. Az egyvállalkozós (vagy fővállalkozós) modell választása esetén az építkezést irányító szakember építőipari szakmai tudása kulcsfontosságú tényező.

Személyes példából kiindulva állíthatom: egy jó szakmai kapcsolat a hosszú távú szakmai fejlődés építőköve lehet. A generálkivitelezőként dolgozó építész technikus kollégámmal – aki több, általam tervezett házat sikeresen felépített – az évek során folyamatosan tanultunk egymástól: én gyakorlati szakmai és kivitelezés-szervezési fogásokat lestem el tőle, ő pedig sok épületszerkezeti kérdésben a mai napig kikéri a véleményemet a kivitelezési helyszíneken.

Sajnos a mai szakemberhiány miatt felhígult a szakma: rengeteg szakmán kívüli nyerészkedő felcsapott generálkivitelezőnek. Ezért a generálkivitelező kiválasztásánál, azt javaslom, körültekintően járjon el: előbb győződjön meg építőipari szakmai végzettségéről, professzionális hátteréről, nézzen utána, milyen saját szakmunkásállománnyal rendelkezik, van-e szállítókapacitása (teherautója), megfelelő szerszámai, munkagépei. Esetleg megkérheti, hogy mutasson be olyan házakat, amelyek építésével megbízták.

A másik út a családi ház kivitelezéséhez a többvállalkozós modell. Ez esetben az építtető személyesen keresi meg a szakági vállalkozókat (pl. ács, kőműves, villanyszerelő), és egyesével köt velük vállalkozási szerződést. Ez a módszer anyagilag előnyösebb, de a tulajdonos részéről hangsúlyosabb részvételt és jelentős időbefektetést kíván. Az építtetőnek kell megszerveznie a kivitelezés folyamatát és összehangolnia a szakmunkások munkavégzését.

A jó szervezőkészséggel rendelkező tulajdonosoknak ez nem jelent gondot, de az nem várható el tőlük, hogy a műszaki kérdések eldöntésében felelősséget vállaljanak. Ezért a többvállalkozós modell esetén az építtető köteles a vonatkozó jogszabály szerint műszaki ellenőrt alkalmazni, aki átlátja a kivitelezés folyamatait, és hatékonyan ellenőrzi/levezényli a megbízott dolgozók munkavégzését.

Az általam tervezett családi házak kivitelezésénél építészként én is gyakran vállalok műszaki ellenőri feladatokat. Amellett, hogy a siker legfontosabb mutatója számomra megrendelőim elégedettsége, személyes sikerként könyvelem el, hogy folyamatosan bővíthetem szakmai ismereteimet, amelyeket fel tudok használni a családiháztervek készítése során.

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.