Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Mennyibe kerül manapság egy családi ház felépítése?

Mennyibe kerül manapság egy családi ház felépítése?

Az anyagiak mindenki számára nagyon fontosak egy családi ház építésekor.

A fészekrakás sok izgalmat rejthet magában. Amikor családi ház építésébe kezdünk, amellett, hogy telis-tele leszünk tervekkel, a fejünk megtelik kérdésekkel is. Ezekre persze igyekszünk ilyen-olyan módon válaszokat kapni, viszont még a legegyszerűbb terv is biztosan szakember után „kiállt” majd.

Ideális esetben, mielőtt bármihez nekikezdenénk, részletesebben utánamegyünk a témának, körbekérdezünk az ismerőseink körében és természetesen kikérjük a hozzáértők véleményét is, informálódunk a tervezési díjakról. Mivel tető alá hozni egy családi házat sokszor életre szóló döntés – ami ráadásul nem kis kiadással is jár –, ezért muszáj alaposabban áttekintetnünk a házépítés minden aspektusát, ha nem szeretnénk egy reggel nem várt dolgokra és rejtett költségekre ébredni.

Addig nyújtózzunk, ameddig a takarónk ér!

Bármennyire közhelyesen hangzik a fenti kijelentés, házépítésnél mégis komoly jelentőséggel bír. Mielőtt bármibe is belefognánk, végezzünk alapos számításokat, hogy tisztában legyünk anyagi kereteinkkel. Házépítésbe eleve nem a semmiből vág bele az ember. Már egy egyszerű telekvásárlás is – jobb esetben – egy megfontolt döntés eredménye kell legyen.

Mivel az anyagiak mindenki számára fontosak (és olykor vízválasztóak), ezért a későbbi csalódások és kellemetlen percek elkerülése végett, mindent jó átszámolni akár többször is.

A szakemberi közreműködés ilyenkor életmentő, mert egy hozzáértő tisztában van a jó minőségű építőanyagok árával, ismeri a kötelező engedélyek beszerzésének útját, de akkor is bizalommal fordulhatunk hozzá, ha valamilyen külön kívánságunk lenne. Például olyan, ami a ház jövőbeli energiafelhasználását érintené, vagy ami környezettudatos gondolkozásunkat hűen támogatná.

Tervezzünk, tervezzünk, tervezzünk!

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy tereinket összhangba hozzuk anyagi lehetőségeinkkel. Mert ugye nem mindegy, hogy telekvásárlásra mennyit áldoznánk, mekkora alapterületű házat szeretnénk, milyen környékre költöznénk, könnyűszerkezetesre vagy téglaházra vágynánk, mint ahogy az is keresztbevághatja eredeti számításainkat, ha utólag jutnak eszünkbe extra kívánságok.

Példának okáért jó tudni, hogy ha a megvásárolni kívánt telken bontandó épület van – közvetetten ugyan –, de ez is befolyásolja leendő házunk építési költségeit.

A megfelelő szakember = fél siker

Legyen bármennyire profi egy építész tervező, ha nincs meg közte és megrendelője közt a „kémia”, sokkal nehezebb az együttműködést összehangolni. Fontos tudatosítani magunkban, hogy lehet akármilyen kiemelkedő egy szakember, ő soha nem lesz a gondolatolvasónk. A mi felelősségünk, hogy a birtokunkban levő információkat, terveket, elképzeléseket, de még az álmainkat is megosszuk vele, hiszen a költséghatékony, precíz, gyors és nem utolsó sorban pontra tett munka végeredménye ezen (is) áll vagy bukhat.

Konzultáljunk vele több ízben is, beszéljük át az anyagi lehetőségeinket, határozzunk meg egy alsó és egy felső határt, és igen, meséljünk arról is, hogy milyennek képzeljük el álmaink házát! Mert ki tudja, közös erővel talán sikerülhet még ezt is megvalósítanunk.


Gondolkozzunk előre!

Tudjuk, hogy néha nehéz túllátni a napi megoldandó dolgokon, de egy kis előregondolkozással számtalan későbbi problémától óvhatjuk meg magunkat. Például, ha előre számolunk leendő otthonunk energiaigényével, megússzuk a későbbi korszerűsítéseket, amik utólag elvégezve akár vagyonokba is kerülhetnek.

Ne legyen otthona és pénztárcája ellensége! Kérjen segítséget hozzáértő szakemberektől már a házépítés gondolatának felmerülésénél!

 

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

zsoltepitesz@gmail.com

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.