Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

A kivitelezési folyamat szereplői

A kivitelezési folyamat szereplői

A kivitelezési folyamat megtervezését követően nekivághatunk az építkezésnek. A telektulajdonos ekkor új szakemberekkel találkozik: a felelős műszaki vezetővel, a tervezői művezetővel, a műszaki ellenőrrel, akiknek mind-mind fontos szerepük van az álomotthon fizikai megvalósításában.

A továbbiakban támpontokat nyújtunk a különböző szakemberek megismeréséhez a feladatkörük leírásával és az építkezési folyamatban betöltött szerepük bemutatásával.

Az építtető, vagyis Ön, a megrendelő, a szolgáltatás igénylője, és rendelkezik az építkezéshez szükséges engedélyekkel.

A tervező fogalma nem szorul különösebb magyarázatra: ide tartozik az építész tervező, a tartószerkezeti (statikus) tervező, az épületgépész tervező, az épületvillamos tervező, a geodéziai tervező stb. A tervezőnek kamarai jogosultsággal kell rendelkeznie, amely lehetővé teszi számára a családiháztervek elkészítését. Szerepéről külön olvashat Építészeti tervezés aloldalunkon.

A vállalkozó-kivitelező kategóriába tartoznak azok a mesteremberek (kőműves, ács, festő stb.), akik részt vesznek az építési tevékenységben. Szakirányú végzettséggel, tapasztalattal és megfelelő iparkamarai jogosultsággal kell rendelkezniük.

A felelős műszaki vezető egy mérnök, akit a vállalkozó-kivitelező bíz meg a szakmai munka irányításával. Alkalmazása kötelező – gyakorlatilag ő felel a végzett munka szakszerűségéért. Nélküle a szakmunkás nem vehet részt a családi ház építésében.

A tervezői művezető szerepét a tervdokumentációt készítő tervező tölti be az építkezésen. Egyes esetekben külön jogszabály teszi kötelezővé alkalmazását az építtető számára. Ilyen az egyszerű bejelentési eljárás, amely a 300 m2 alatti családi ház építési jogszerzésének folyamata. Erről bővebben olvashat Tervezői művezetés aloldalunkon.

Az építési műszaki ellenőr az építtető alkalmazásában áll a kivitelezés során. Megbízása egyvállalkozós modell esetén ajánlott, többvállalkozós modell esetén jogszabályilag kötelező (erről külön bejegyzésben értekezek hosszabban). A műszaki ellenőr egy mérnök, aki a megrendelő érdekében ellenőrzi a kivitelezés folyamatát, a kivitelező-vállalkozót, és betartatja az építész és más szakági terv előírásait. A műszaki ellenőr tevékenységéről bővebben Műszaki ellenőrzés aloldalunkon olvashat.

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

info@haztervezesfehervar.hu

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.