Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Mikor lehet már végre elkezdeni az építkezést?

Mikor lehet már végre elkezdeni az építkezést?

A mai jogszabályi környezetben a 300 m2 alatti családi házak építéséhez egyszerű bejelentési eljárás keretein belül lehet jogot szerezni. Lássuk, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban!

A jogintézmény bevezetésekor többirányú tapogatózás indult, mind az építtetői, mind a tervezői oldalon. Az eljárás többlépcsős változáson ment keresztül: az elején a média félreérthető információkat közölt, azt sugallva, hogy mindenki szabadon építkezhet, nem szükséges betartani a vonatkozó előírásokat, aztán némi formálódás után kikristályosodott az első huzamosabb gyakorlat. Az Információk menüpontból letölthető Egyszerű bejelentési szabályzat, a MMK-MÉK közös előírása ismertette az egyszerű bejelentési tervdokumentáció tartalmát.

2019 végén ez is megváltozott, a szabályozó jogszabály (155/2016 kormányrendelet) újabb verziója lépett hatályba, amely megváltozott tervi tartalmat írt elő.

Építész tervezőként az én feladatom a helyszínrajz, az eltérő szintek alaprajzai, a metszetek, a homlokzatok, az építész műszaki leírás elnevezésű tervanyagok kidolgozása. A tervezéssel érintett telek vonatkozásában a földmérő mérnök tervezési alaptérképet készít, a tartószerkezeti terveket a statikus tervezőnek, az épületgépész műszaki leírást az épületgépész tervezőnek, valamint az épületvillamossági műszaki leírást a villamos tervezőnek kell elkészítenie a megfelelő kamarai jogosultság birtokában. Az aláírólapot minden, a folyamatban részt vevő tervezőnek és az építtetőknek el kell látniuk aláírásukkal.

Az első lépés mindenképpen az építész tervező megkeresése. Az általam készített tervlapok és leírás alapján tud dolgozni a többi szakági tervező. Ez a gyakorlatban egyfajta egymásrautaltságot és sorrendiséget eredményez.

Az összes elkészült építész és szakági tervanyag birtokában lehet kezdeményezni az Országos Építésügyi Nyilvántartás ÉTDR rendszerében az egyszerű bejelentési eljárást. Az építési napló véglegesítése után, a 16. naptári napon lehet elkezdeni az építkezést.

Érdemes az építkezés megkezdése előtt kalkulálni az időtényezővel, és figyelembe venni, hogy a jogszerzés sem történik egyik hétről a másikra.  Az egyszerű bejelentési eljárás bevezetése előtt a hatósági közreműködés emésztett fel esetlegesen több időt, de nem volt szükség öt mérnök bevonására a családi ház építésének jogszerzéséhez. Tapasztalatom szerint jelenleg az építkezésben résztvevő szakemberek koordinálása jelent kihívást, és hasonlóan időigényes feladat, mint korábban a hatósági pecsét megszerzése.

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

zsoltepitesz@gmail.com

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.