Építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, energetikai tanúsítás.

Blog

Családiház-tervezés – előtérben a terasz

Családiház-tervezés – előtérben a terasz

A kertes házak egyik legnagyobb vonzerejét a terasz kialakításának lehetősége jelenti, nem véletlenül: ez a helyiség köti össze a lakást az udvarral, tavasztól őszig pedig kültéri étkező-nappaliként a családi ebédek és baráti összejövetelek legkedveltebb színhelyéül szolgál.

 

Optimális elhelyezkedés

A családiháztervek elkészítése kapcsán alapvető szempont a terasz pontos helyének és méretének meghatározása. Előbbit természetesen a telek és a környezeti adottságok is befolyásolják. Ha például az utcafront felől pazar panoráma tárul elénk, akkor kár lenne megfosztani magunkat az ott elkortyolgatott reggeli kávé élményétől, viszont ha zajos a környék, túl közel a szomszédság, célszerűbb a csendes hátsó kertre tekintő terasz mellett dönteni.

A tervezés során – az akadálymentes közlekedés érdekében – mindenképpen tanácsos a lakás közösségi helyiségeihez igazodni. Ha jobban szeretünk a friss levegőn ebédelni, praktikus megoldás lehet a konyhából/étkezőből nyíló terasz.

A többszintes családi házaknál gyakori az emeleti terasz. Ez esetben is ajánlott szem előtt tartani a megközelíthetőség szempontját: ha például az egyik hálószobához kapcsoljuk, akkor előnyös a közlekedővel - vagy ha van más közös tér, azzal – is összekötni, hogy a teraszhasználat a többi családtag és a vendégek számára is biztosítva legyen.

Tájolás tekintetében először is azt kell tisztázni, hogy a sok napsütésre vagy a kánikulában enyhet adó árnyékos kialakításra szavazunk. Ha napfényes helyet választunk (délkeleti-délnyugati tájolás), a kint tartózkodás előnyeit nemcsak nyáron, hanem a tavasz beköszöntétől egészen késő őszig élvezhetjük. Az azonban mindkét esetben fontos, hogy a terasz szélvédett legyen.

A másik erős érv a napos oldal mellett az, hogy míg az árnyas teraszból képtelenség fényben fürdőt varázsolni, a nyári tűző nappal szemben egyszerűen védekezhetünk egy strapabíró kültéri árnyékoló beszerzésével. Bátran rugaszkodjunk el a klasszikus ernyőktől: manapság már számos ellenálló és praktikus, egyszerűen kezelhető napellenző közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb modellt, amelyet további extrákkal is kiegészíthetünk, úgymint a fény- és szélérzékelő berendezések.

 

Hogyan tehetjük kellemesebbé a teraszon töltött időt?

Új családi ház tervezése esetén érdemes fedett terasz kialakításában gondolkodni, ami állandó, megbízható védelmet nyújt a napsugárzás és a csapadék ellen is. Ha nyaranta a napozást éppúgy igényli a család, mint a hűs árnyékot, célszerű részben fedett teraszt tervezni, úgy, hogy a terasz alapterületének csak egy részét fedje le a tetőszerkezet. Így a napozásra és az árnyékba vonulásra egyaránt adott a lehetőség.

A nyári melegben a teraszon töltött időt élvezhetőbbé tehetik az egyre népszerűbb teraszklímák. Ezek a modern párásító berendezések diszkréten elhelyezhetők akár a tető síkjában is. Nagy előnyük továbbá a gazdaságos és környezetbarát fenntartás: egyes típusaik nem igényelnek áramot, működtetésükhöz elegendő a hálózati víznyomás, így az eszközöket akár a kerti öntözőre is rácsatlakoztathatjuk.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Olvassa el kapcsolódó blogcikkünket is, amelyből megtudhatja, hogyan érdemes felkészülni az építész tervezővel való első megbeszélésre!

Segíthetünk Önnek is?

Ajánlatkérés

Youtube csatornánk

Néhány további referenciánk - 3D látványtervek videón.

Youtube csatornánk

Legutóbbi blogcikkeink

építész tervezés

Háztervezés Fehérvár

8000 Székesfehérvár, Ősz u. 2.

0670-3655-038

zsoltepitesz@gmail.com

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Minőség, megbízhatóság

Építészmérnöki tervezés, tervezői művezetés és műszaki ellenőrzés, valamint épületenergetikai szaktanácsadás és energiatanúsítás.

A Háztervezés Fehérvár weboldal cookie-kat (sütik) használ a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika gyűjtése érdekében.